SYMMETRON

ALL DAY CAFE RESTAURANT SPARTA 2014

 

Το καφέ-μπιστρό Σύμμετρον βρίσκεται στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου του Δημαρχείου, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Τόσο η χαρακτηριστική συμμετρική δομή και κάτοψη του κτίριου, έργο του αρχιτέκτονα Γ.Κατσαρού, όσο και η γραμμική διάταξη της σύγχρονης πόλης, αποτέλεσαν το κεντρικό concept της νέας διαμόρφωσης του εσωτερικού και της δημιουργίας της ταυτότητας του χώρου, βασισμένο στην έννοια της συμμετρίας και της γεωμετρίας. Το καφέ – μπιστρό, αναπτύσσεται σε πέντε «δωμάτια», με το κεντρικό χωλ να φιλοξενεί την είσοδο στο χώρο και το bar, και τα άλλα τέσσερα, εκατέρωθεν, να διαμορφώνονται ως, café, bistro, βιβλιοθήκη και τραπεζαρία αντιστοίχως. Στο κεντρικό χώρο, δεσπόζουν τέσσερις αξονικά τοποθετημένες κολώνες, οι οποίες επενδύονται με πλακάκι παραδοσιακού γεωμετρικού μοτίβου για να τονίσουν την στιβαρότητα του κτιρίου και το κέντρο του εσωτερικού, όπου τοποθετείται στρογγυλό τραπέζι υποδοχής. Η οροφή του κεντρικού χώρου, διαμορφώνεται σε γεωμετρική διάταξη ενός επαναλαμβανόμενου τρίγωνου τελάρου με διάτρητη λαμαρίνα, που αποκαλύπτει την τοξωτή κατασκευή του κελύφους του νεοκλασικού και ταυτοχρόνως κρύβει τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το αριστερό τμήμα φιλοξενεί τη μαρμάρινη μπάρα, το σχέδιο της οποίας αποτυπώνεται αντικατοπτρικά στο δάπεδο της κάβας στο δεξί τμήμα, με την αλλαγή του υλικού από ξύλο σε γρανιτοπλακίδια με ρομβοειδές μοτίβο. Στις εκατέρωθεν πτέρυγες, ο πράσινος αυστηρός καναπές του μπιστρό με τα μαρμάρινα τραπέζια και τα επιτοίχια χειροποίητα φωτιστικά εναλλάσσονται με τις άνετες δερμάτινες γήινες πολυθρόνες του καφέ με τα οκταγωνικά τραπέζια. Απέναντι, σε μικρή υπερύψωση, διαμορφώνεται χώρος βιβλιοθήκης με χαμηλά καθίσματα και περιμετρική ξύλινη επένδυση των τοίχων, ενώ στο μπροστινό τμήμα, η τραπεζαρία με τις χρωματιστές πολυθρόνες διατάσσεται κάτω από ένα κρεμαστό «κήπο» οροφής. Στον εξωτερικό χώρο, τα πλευρικά όρια διαμορφώνονται ως «αυλές» της πόλης, με τοξωτές κατασκευές για αναρριχώμενα φυτά και ξύλινα παγκάκια, ενώ το κεντρικό τμήμα αναπτύσσεται με περίτεχνα σιδερένια καθίσματα και τραπέζια νεοκλασικού ύφους.

Symmetron café – bistro is located on the ground floor of the former City Hall of Sparta, a landmark neoclassical building that occupies a prominent location in the heart of the city on its main square. The characteristic symmetrical structure and floor plan of the building as well as the orthonormal arrangement of the modern city drove the design team to adopt symmetry and geometry as the main concepts behind the new identity of the space. The venue occupies five distinct “rooms”, the central one being the main hall where the bar is located. The other four rooms, in a symmetrical arrangement around the main hall, are the Café, the Bistro, the Library and Dining Room. In the main hall, four columns, clad with traditional tiles with various geometric motifs, dominate the space. They underline the rigidity of the building and emphasize on the central point of the space where a round reception table is placed. The ceiling is lined with triangular metal structures with perforated metal sheets which reveal the arched structure of the roof while concealing the mechanical and electrical infrastructure. In the left wing, the strict green couch of the Bistro is complimented with old-fashioned round marble tables and handcrafted metal lighting fixtures on the wall. The adjacent Café is furnished with comfortable armchairs in earthy tones and octagonal tables. On the right wing, the elevated Library has a relaxed atmosphere with its low tables and cozy sofas and the wooden paneling on the walls, while the bold colors of the armchairs in the Dining Room and the hanging garden atop the space create a playful environment. In the exterior seating area, the side boundaries are formed as “backyards” of the city, with arched metal structures for climbing plants and wooden benches, while the central part is furnished with ornate iron chairs and tables.

Ταυτότητα έργου

Έργο: ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ café-bistro

Τύπος: Café-Bistro

Θέση: Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, Σπάρτη

Αρχιτέκτονική Μελέτη: Κωνσταντίνος Χαδιώς / Διονυσία Δασκαλάκη/ Νάγια Τριτάκη / kollektivemind*

Branding: Κωνσταντίνος Χαδιώς / Διονυσία Δασκαλάκη/ Νάγια Τριτάκη / kollektivemind*

Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε το 2014

Φωτογραφίες: Χαδιώς & Συνεργάτες

Κείμενο: Νάγια Τριτάκη

BACK TO PROJECTS Symmetronadmin