PENTELI RESIDENCE

PRIVATE RESIDENCE ATHENS 2017

 

Η σύνθεση της κατοικίας προκύπτει από την αλληλεπίδραση του φυσικού τοπίου με τις ανάγκες της οικογένειας που φιλοξενεί. Η έντονη κλίση του εδάφους σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα προς την θάλασσα καθώς και το επίμηκες σχήμα του οικοπέδου καθορίζουν τη διαμόρφωση του όγκου και των εσωτερικών χώρων. Επιλέγεται η λύση ενός στενόμακρου κτηρίου που στρέφει τη μεγάλη του πλευρά προς τον προνομιακό νότο, στον οποίο εκτείνεται η θέα. Η κατοικία ορίζεται από τρεις κύριους όγκους: τον πέτρινο όγκο των χώρων υποδοχής και εστίασης σε άμεση σχέση με το έδαφος, τον διάφανο όγκο του καθιστικού στο ισόγειο και το συμπαγή διαμήκη όγκο των υπνοδωματίων στον όροφο. Η διάταξη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζωτικού ημιυπαίθριου χώρου στο ισόγειο που αποτελεί συνέχεια του καθιστικού. Τα υπνοδωμάτια στον όροφο απολαμβάνουν καδραρισμένες θέες και εκτονώνονται σε έναν μεγάλο εξώστη, ενώ επιμέρους υπαίθριοι χώροι στο ισόγειο μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τον προσανατολισμό. Ένας διώροφος χώρος στην καρδιά της κατοικίας χαρίζει άπλετο φως στο εσωτερικό και οργανώνει την οριζόντια και κατακόρυφη κίνηση. Μπετόν, γυαλί, πέτρα και ξύλο χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των διαφορετικών ποιοτήτων στους όγκους της κατοικίας.

The composition of the residence evolves from the interaction of the natural landscape in connection with the needs of the family. The intense slope of the terrain in combination with the panoramic view to the sea and the elongated shape of the land determine the shape of the volume and the interior space. The residence is defined by three main volumes: the stone volume of the reception and the mess hall in relation to the ground, the transparent volume of the living room on the ground floor and the solid longitudinal volume of the bedrooms on the 1st floor. This arrangement has the effect of creating a vital semi-open space on the ground floor which is a continuation of the living room. The bedrooms on the upper floor enjoy stunning views and are sprawled on a large balcony, while individual open-air areas on the ground floor can be used at different times during the day, depending on the orientation. A two-storey space in the heart of the house gives plenty of light inside and organizes the horizontal and vertical movement. Concrete, glass, stone and wood are used to realize the different qualities in the housing volumes.

BACK TO PROJECTS PENTELI RESIDENCEadmin