LA PASTERIA 

ITALIAN RESTAURANT GOLDEN HALL ATHENS 2016

 

Ακολουθώντας την επιτυχία του πιλοτικού εστιατορίου στην οδό Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι, η γνωστή αλυσίδα ιταλικής κουζίνας La Pasteria προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου καταστήματος μέσα στο πολυτελές εμπορικό κέντρο Golden Hall. Το γραφείο μας κλήθηκε να σχεδιάσει το νέο εστιατόριο, προσαρμόζοντας τη νέα ταυτότητα της αλυσίδας στον απαιτητικό χώρο του πολυκαταστήματος. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου μέσα σε έναν μεγάλο, ενιαίο χώρο, χωρίς να υπάρχουν πολλές δυνατότητες επεμβάσεων και αλλαγών στο υφιστάμενο κέλυφος. Ταυτόχρονα, ζητούμενο ήταν ο χώρος να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις πολλαπλές απαιτήσεις των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές, προχωρήσαμε σε κάποιες λειτουργικές αποφάσεις καθώς και σε κάποιες αρχιτεκτονικές χειρονομίες.
Ο χώρος που μας δόθηκε απαρτίζεται από τρία μέρη: την κουζίνα, μέσα στο κέλυφος του πολυκαταστήματος, έναν ανοικτό χώρο καθιστικού μπροστά από την κουζίνα και έναν δεύτερο χώρο καθιστικού, διαγώνια και σε μικρή απόσταση από τον προηγούμενο. Ο τελευταίος αυτός χώρος αποτέλεσε το δυσκολότερο κομμάτι της επίλυσης, λόγω της απόστασής του από την κουζίνα καθώς και από τον κύριο άξονα της κίνησης των επισκεπτών. Η λύση που δόθηκε ήταν η δημιουργία ενός κεντρικού μπαρ το οποίο έχει διπλό ρόλο: αφενός δίνει ζωή στο χώρο και προσελκύει τη ροή των επισκεπτών και αφετέρου λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς από το πρωί ως το βράδυ. Το ζεστό ξύλινο μπαρ και η μεγάλη κάβα κρασιών πλαισιώνουν το καθιστικό, ενώ μια μαύρη μεταλλική πέργκολα χαμηλώνει το μεγάλο ύψος του χώρου, δημιουργώντας μια πιο φιλική κλίμακα στους επισκέπτες, παίζοντας ταυτόχρονα υποστηρικτικό ρόλο για το φωτισμό του καθιστικού και του μπαρ.
Η κουζίνα είναι ανοικτή, αποτελώντας τη «σκηνή» των δράσεων στο χώρο, ενώ η όψη της επενδύεται με λευκό και μαύρο πλακάκι, καθώς και μαύρο μάρμαρο, που προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας, σε διάλογο με τα υλικά και τις υφές του υφιστάμενου κελύφους. Το καθιστικό αναφέρεται στην κουζίνα και εξοπλίζεται με μικρά και μεγαλύτερα τραπέζια καθώς και άνετους καναπέδες. Και στα δυο καθιστικά, ένας προβληματισμός που τέθηκε από την αρχή, ήταν η οριοθέτησή τους σε σχέση με τις ροές της κίνησης του πολυκαταστήματος. Επιλέχθηκε η δημιουργία χαμηλών, ημιδιαπερατών διαχωριστικών, από μαύρο και φυσικό ξύλο και μεταλλικό πλέγμα, τα οποία υποστηρίζουν τα κρεμαστά φωτιστικά που αναφέρονται στα τραπέζια και ενισχύουν την ατμόσφαιρα μιας ιταλικής τρατορίας. Στην όψη του καθιστικού, η οποία είναι σε άμεση σχέση με την πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο, τοποθετείται ένα έπιπλο υποδοχής, το οποίο δημιουργεί ταυτόχρονα το όριο του καταστήματος. Υλικά, χρώματα και υφές, σε μαύρο, λευκό και φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις για μια casual dining ιταλική εμπειρία.

Following the success of the flagship store in the center of Athens, La Pasteria Italian cuisine restaurant has created a new store in the luxurious shopping mall “Golden Hall”. Our office was asked to design the new restaurant, adapting the new architectural identity to the demanding interior space of the mall. The biggest challenge we had to face was to create a warm, friendly atmosphere inside a spacious, open plan space with little room for interventions and changes of the existing shell. In the same time, we had to redefine the operation of the restaurant that had to adjust to the multiple needs of the users of the mall throughout the day and night. The kitchen is open, working as the “stage” of the restaurant, while the seating area in front of it is furnished with small and larger tables and comfortable couches. In the second seating area we proposed the placement of a central bar that attracts the visitors’ movement and plays a central role through the day serving coffee and sweets in the morning, delicious tapas at lunch time and refreshing cocktails at night. The materials, colors and textures, in black, white and natural wooden hues, create a pleasant atmosphere and the perfect conditions for the ultimate casual dining Italian experience.

Project Details
Name: La Pasteria
Location: Golden Hall shopping mall, Maroussi, Athens
Design Team: Konstantinos Chadios / Dionysia Daskalaki / Penny Papargyropoulou / Tsampika Manou / Maria Voutsina
Construction Supervision: Chadios+Associates / Kostas Papachristou
Status: Completed, December 2015
Photos: George Dimitrakopoulos
Text: Chadios & Associates

BACK La Pasteria Golden Halladmin