GOODY’S BURGER HOUSE FLAGSHIP STORE

QUICK SERVICE RESTAURANT ATHENS 2016

 

Ένα ιστορικό κτίριο στην καρδιά της πόλης επιλέχθηκε για να στεγάσει το νέο flagship κατάστημα Goody’s Burger House. Στην πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων, ανεγέρθηκε το 1917 το Μέγαρο Γιάνναρου και αποτέλεσε το ψηλότερο κτίριο της εποχής για την Αθήνα και ένα από τα πρώτα στα οποία έγινε η χρήση του νεοεμφανιζόμενου οπλισμένου σκυροδέματος. Την καινοτομία που αντιπροσωπεύει το κτήριο, φιλοδοξεί να εκφράσει το νέο κατάστημα της εταιρίας τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης, ψηφιακών εφαρμογών και gaming, όσο και σε ποιότητα χώρου.
Η μοντέρνα και νεανική ταυτότητα που το γραφείο μας έχει δημιουργήσει για τα Goody’s Burger House, εντάσσεται σε έναν επιβλητικό χώρο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες. Ο χώρος αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο που αποτελεί το χώρο υποδοχής και εξυπηρέτησης και τον όροφο που φιλοξενεί το κυρίως καθιστικό. Κεντρικό χαρακτηριστικό του χώρου αποτελεί το αίθριο με το διώροφο ύψος και τις στιβαρές στρογγυλές κολώνες που δημιουργούν μια αίσθηση συμμετρίας. Ειδικές μεταλλικές κατασκευές με φως περιγράφουν τις κολώνες, επισημαίνοντας τη συνέχεια των δύο επιπέδων, ενώ η οπτική επαφή με το περιμετρικό πατάρι δίνει το έναυσμα για την εξερεύνηση του ορόφου. Αντίστοιχα, μια ειδική μεταλλική κατασκευή με φωτισμό που αναρτάται από την οροφή πλαισιώνει τον πάγκο παραγγελίας που διαπερνά το χώρο του αιθρίου. Συνειδητή ήταν η επιλογή της ανοιχτής κουζίνας προς τον κυρίως χώρο ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του ισογείου, καθώς και η τοποθέτηση των ψηφιακών οθονών σε ξύλινα κουτιά με καμπύλες εσοχές που αγκαλιάζουν τις κολώνες και τους επιτρέπουν να διαγράφονται σε όλο τους το ύψος. Στο χώρο μπροστά από τα χαρακτηριστικά ψηλά ανοίγματα της νεοκλασικής όψης προς την οδό Φιλελλήνων, δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα καθιστικά πλαισιωμένα από ξύλινες επιφάνειες. Ως αποτέλεσμα, ένα ιδιότυπο παιχνίδι αναπτύσσεται ανάμεσα στον περαστικό και στην εκάστοτε παρέα του καθιστικού που γίνεται τμήμα της «βιτρίνας» του καταστήματος. Στον όροφο η ίδια αντιμετώπιση παράγει μικρότερα, πιο προσωπικά και παράλληλα στο δρόμο καθιστικά, από τα οποία μπορεί κανείς να χαζεύει την πολυσύχναστη Φιλελλήνων και την πλατεία Συντάγματος. Εδώ ο χώρος είναι αφιερωμένος στην παρεΐστικη διάθεση με πολύχρωμα τραπέζια, ξύλινους πάγκους και άνετα καθιστικά. Μικρές ή μεγάλες παρέες, κάθε ηλικίας μπορούν να βρουν το κατάλληλο σημείο για ξεκούραση, συζήτηση ή παιχνίδι. Η τεχνολογία βρίσκεται σε κάθε γωνιά, με πρωταγωνιστή βέβαια τον πρωτοποριακό τρόπο παραγγελίας και πληρωμής. H παραγγελία γίνεται τόσο από ενσωματωμένες στον τοίχο οθόνες, όσο και από εντυπωσιακά τραπέζια-οθόνες αφής στο ισόγειο και στον όροφο. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία, υλικά, χρώματα και υφές, που συνθέτουν την ταυτότητα των Goody’s Burger House, αρμονικά συνδυασμένα με την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεστή, φιλική και νεανική χωρίς όμως ο χώρος να χάνει την αλλοτινή αίγλη του.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δημητρακόπουλος

A historic building in the heart of Athens was chosen to house the new Goody’s Burger House flagship. In Syntagma Square, in particular at the junction of Othonos and Filellinon Street, the Giannarou Mansion was erected in 1917 and was the tallest building of Athens and one of the first in which the use of newly emerging reinforced concrete was used. The innovation that the building represents, aspires to express the new store of the company, both in terms of service, digital applications and gaming, and in the quality of space.
The modern and youthful identity that our office has created for Goody’s Burger House is part of an imposing area of ​​particular architectural detail, maintaining the necessary balance. The space is developed on two levels, on the ground floor which is the reception and service area and the floor that hosts the main service area. A central feature of the space is the patio with two-storey height and rugged round columns that create a sense of symmetry. Special metal structures with light depict the columns, pointing to the continuation of the two levels, while the visual contact with the perimeter loft gives rise to the exploration of the floor. Correspondingly, a special metal structure with ceiling-mounted lighting frames the worktop that penetrates the space of the patio. Conscious was the choice of the open kitchen to the main space to maintain the ground floor unity as well as the placement of the digital displays in wooden boxes with curved recesses that embrace the columns. In the area in front of the high openings of the neoclassical face to Fillellon Street, special seats were created, framed by wooden surfaces. As a result, an unusual game develops between the passerby and the customer of the sitting area that becomes part of the store window. Small or large groups of all ages can find the right place for rest, discussion or play. Technology is in every corner, with the the pioneering way of ordering and paying. The customers can order from both wall screens and impressive touch-screens on the ground floor and on the first floor. Materials, colours and textures that compose Goody’s Burger House, harmoniously combined with the building’s architecture and create a warm, friendly and youthful atmosphere without losing its glamour.
Photography: George Dimitrakopoulos

BACK Goody's Burger House Flagshipadmin